De gemeente Lansingerland scoort goed op het vlak van leefbaarheid, blijkt uit een onderzoek in opdracht van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) dat vrijdag naar buiten komt. Twee jaar geleden scoorde Lansingerland in hetzelfde onderzoek ook goed.
Dit zogeheten ‘leefbarometer-onderzoek’, dat al sinds 2008 elke twee jaar wordt gehouden, kijkt naar overlast en onveiligheid, het voorzieningenniveau, de woningvoorraad, sociale samenhang en fysieke omgeving. Tel je die vijf bij elkaar op, dan ligt de score voor Lansingerland iets hoger dan het landelijk gemiddelde.
Best scorende deel van Lansingerland
Binnen Lansingerland bestaan ook verschillen in leefbaarheid, als je kijkt naar de zogeheten ‘CBS-wijken’. Het minst staat Hoekeindse Zoom ervoor, met een score van ruim voldoende. Aan de andere kant staat Wilderszijde, daar is de leefbaarheid uitstekend.
De onderzoekers hebben ook gekeken naar de deelscores voor Lansingerland, en hoe die elk bijdragen aan de leefbaarheid als totaal. De veiligheid bijvoorbeeld levert een kleine positieve bijdrage aan de leefbaarheid, het voorzieningenniveau levert juist een kleine negatieve bijdrage.
Hoewel de gemiddelde leefbaarheid in Nederland sinds het laatste onderzoek is toegenomen, blijven er over sommige buurten zorgen, concluderen de onderzoekers van Atlas Research en In.Fact.Research, die het rapport in opdracht van Binnenlandse Zaken hebben opgesteld. Liefst 1,1 miljoen Nederlanders wonen in een wijk waar de leefbaarheid structureel onder druk staat.
Meer dan honderdduizend Nederlanders, een groep die even groot is als het aantal inwoners van Maastricht, hebben de leefbaarheid in hun omgeving de laatste twee jaar daadwerkelijk zien dalen. Die weinig leefbare omgeving heeft gevolgen: in zulke wijken hebben mensen vaker stress, hebben ze vaker overgewicht en roken ze vaker.